Nomazii de azi

Proiectul foto-documentar Nomazii de azi” a început la Cluj-Napoca şi apoi s-a extins la comunităţi de romi din toată Transilvania.

Iniţiat în 2010 şi dezvoltat etapă cu etapă, proiectul a ajuns azi la o complexitate şi o relevanţă pe care nu am anticipat-o şi conştientizat-o atunci când, am păşit pentru prima data, cu aparatul în mână, fără ezitări, dar ignorantă faţă de riscuri, printre aceşti oameni liberi şi frumoşi, dar stigmatizaţi social datorită stilului lor de viaţă: nomazii (sau ţiganii, sau romii).

Atrasă iniţial de trăirile şi libertismul ţiganilor, pe care am dorit să le imortalizez într-o manieră proprie, am ajuns azi să cunosc, să documentez şi să mă integrez în peste 10 comunităţi de romi din judeţele Cluj, Maramureş, Alba, Hunedoara, Sălaj şi Mureş, venind în contact cu mii de familii.

Cunoscându-le problemele şi aspiraţiile, devenindu-le prietenă, bucurându-mă şi întristându-mă alături de ei, am ajuns să pot să surprind frumuseţea lor exterioară şi interioară şi să folosesc aparatul de fotografiat pentru a reda subiectiv, dar autentic o realitate impresionantă prin contrastele sale.